Az Egyesület bemutatkozik

A Föld fizikájának tudománya és az ásványi nyersanyagok fizikai módszerekkel történő keresésének tudománya (ez a geofizika) fiatal tudomány. Mi, magyar geofizikusok, büszkék vagyunk arra, hogy az első gravitációs (a Föld nehézségi erejét mérő) nyersanyagkutató műszert magyar tudós (báró Eötvös Loránd) szerkesztette, a világon először Magyarországon mutattak ki geofizikai eszközzel olajmezőt (Egbell, 1916) és a világ első (1907) gyakorlati geofizikai intézete  az Eötvös Loránd Geofizikai Intézet - ELGI  (a kezdetekről lásd a történeti áttekintést).

A Magyar Geofizikusok Egyesülete (MGE) 1954-ben alakult, azóta élveztük és megszenvedtük a történelmi változásokat (lásd az ötvenéves jubileum alkalmából írt visszatekintést). Ezen a honlapon ismertetjük az egyesület szervezeti felépítését és alapdokumentumait, bemutatjuk helyi szervezeteinket. Beszámolunk szakmánk,  tudományunk és szaktársadalmi életünk eseményeiről, hirdetjük saját és társegyesületeink programjait. Ismertetjük lapunk, a Magyar Geofizika tartalmát (és a szakmába vágó más folyóirattartalmakat is). Mindezek természetesen nem elegendőek szakmánk társadalmi helyének megőrzéséhez. Ez a honlap nem csak a geofizikusoknak szól: ha diák vagy, írd meg kérdéseidet, tehetségünk szerint válaszolni fogunk. Ha Ön érdeklődik tudományunk álláspontja iránt: keresse meg honlapunkon cikkgyűjteményünket és álláspontjainkat, kérje munkatársaink véleményét. Ha a nyersanyagkutatásban, a környezetvédelemben, a katasztrófa-elhárításban vagy a mérnöki munkában van szüksége geofizikai műveletekre, mint korszerű, gyors és olcsó eljárásokra, az Egyesület szakmai tanácsot és közvetítést ajánl fel.

Nosza, böngésszen/böngéssz anyagainkban. Ha ez hasznos lesz: örömünkre szolgál. Ha hibát talál, vagy kiegészítést keres: írjon nekünk. A honlap: névjegy és tankönyv. "Amit ha figyelemmel néztek végig, Pótolja hű szorgalmunk gyengeségeit!" (Shakespeare)

 

A napokban, még Karácsony előtt, láthatóvá tettük az Egyesület új honlapját
 (béta verzió: még dolgozunk rajta)

Látogassa meg az új honlapot, írja meg, mit kellene javítani rajta!

 

Az Egyesület fő támogatói (2012):